onsdag 30 juli 2008

Utslagen



Elliot klarar inte av den här hettan särskilt bra. När han vaknat på morgonen och ätit sin välling så leker han kanske 2 timmar innan han vill sova igen. Igår lade jag honom vid 10-tiden och vid 15-tiden var jag tvungen att ta upp honom. Det funkar inte att åka till stranden med honom men vi försöker ta kvällsdopp när pappa kommit hem från jobbet istället.


Elliot älskar att göra tecknet för vatten och han får i sig massor av vätska så det oroar mig inte så mycket men han sover sååå länge.

Nu har vi ett sutteränghus och våra sovrum ligger svalt under jord och är de enda ställena som är behagliga att vistas på så visst förstår jag honom, jag skulle också vilja sova när det är som varmast.


Nu är vi definitivt redo för det där regnet vi hört talas om!!
Elliot visar hur han tecknar "sova".

tisdag 29 juli 2008

Återbesök i Göteborg

Igår var vi i Göteborg med grabbarna. Först skulle Elliots fötter röntgas och sedan skulle vi till ortopedmottagningen. Eftersom Elliot försöker resa sig nu så börjar det bli bråttom med hans fotoperation. Tidigast i oktober kunde vi få tid men vi skrev även på en blankett om att vi var villiga att komma in med en dags notis vid återbud.

Elliot sover så dåligt med skenan nuförtiden, han får inte plats att vända sig i sängen längre. Nästa vecka ska vår ortpedtekniker komma tillbaks från semestern, då ska vi diskutera alternativ till skenan.

Efter läkarbesöket var vi inbjudna på lunch av Frejas föräldrar. Så fort vi kom till Ronalds träffade storprinsen en kompis som han har MSN kontakt med regelbundet, måste få säga att jag är imponerad av hur dom håller kontakten med varann.
Efter en god lunch tog vi en snabb sväng till 323:an och sa hej till Freja.

Nästa gång vi kommer att skrivas in för operation så kommer Freja att vara hemma. Helt underbart för dom förstås men tänk vad tomt det kommer bli för oss....
Vi får väl åka lite längre för att träffa henne i framtiden ;)

lördag 26 juli 2008

Gränslös lycka!!!!

Det finns inte mycket som slår glädjen när ens barn säger sitt första ord men jag måste säga att när Elliot tecknade för första gången -wow, det slog allt annat!! All oro inför hur han kommer prata var som bortblåst. För första gången är jag helt övertygad om att han kommer fixa det här.

Han kan bara två tecken än så länge, sova och vatten. Men vatten och sömn är ju det vi behöver för att överleva så han kommer klara sig fint ;)

När skolan börjar kommer brorsorna att få utökad skoltid. Efter skolan när invandrareleverna har hemspråk så kommer dom att få teckenundervisning. Grabbarna kommer att få lära oss, dom suger åt sig all information som svampar och dom älskar att teckna!!

onsdag 23 juli 2008

Sorgligt avsked

02.45 imorse bar det av till flygplatsen för våra vänner. De här två veckorna har gått så fort och jag kommer verkligen att sakna dem.

Första veckan innan ryktet spridit sig var det ganska lungt härhemma men snart visste alla killar i området att det bodde en 13-årig amerikanska i vårt hus. Våra prinsar har haft så många kompisar som svärmat här. Om vi varit någonstans så kunde det stå 6 -10 killar utanför huset och vänta på oss. Snart kommer mellanprinsen (7 år) att bli förtvivlad när han märker att killarna på 13 - 15 år inte kommer att ringa på och fråga efter honom 10 ggr varje dag :(

För 10 år sedan var vi i Georgia och hälsade på nu måste vi spara pengar så att det inte ska bli 10 år till nästa gång vi ses. Vi har hittills fått in 20 kronor som vi vann på en skraplott, nu saknas det bara 59980 kronor......

måndag 21 juli 2008

På vingliga ben

Gissa vem som reste sig upp idag!??! Heja Elliot!!!
Mest förvånad blev nog lillprinsen själv, han stod med benen brett isär och bara skrek. Han vill så gärna resa sig men vanligtvis så tvekar han och sätter sig istället. När han står på den vänstra foten gör det ont på honom, åtminstone så tror jag det.

Idag hände något och han lyckades resa sig upp på båda fötterna. Han började gråta så fort han kom upp och hade inte en aning om hur han skulle komma därifrån...
Han vill så gärna upp och det kändes så underbart att han faktiskt ställde sig helt själv men innan det blir så mycket mer av den varan måste nog en operation till göras.

På måndag bär det av till Göteborg för röntgen och samtal med AnnCharlott.
Psyket ska ställs in sig på operation igen. Vill inte....!

PS. Tänkte äta lunch på Ronald McDonald, någon som har siesta runt 12-snåret?!!!

söndag 20 juli 2008

Ungsstekt gös med kantareller

Senaste fisketuren som gjordes resulterade i 3 gäddor och 3 gösar. Storprinsen drog den största gösen och mellanprinsen den näst största. Som dom goda värdar vi är lät vi även amerikanerna få dra några fiskar.

Pappan i familjen var mycket nöjd, han har fångat makrill, gädda, gös och aborre. Han har sett hare, rådjur och älg, det enda som saknas på hans lista nu var en topless blondin (!) så kan han åka hem sen...

Dagen efter fisketrippen bjöd vi in alla 5 amerikaner på ungsstekt gös med kantareller...
Supergott!!!


För säkerhets skull...

Jag är inte på något sätt troende men jag önskar och hoppas att det finns någon god makt därute som hjälper oss när livet är tufft.
Min lillasyster döpte sin son några veckor innan Elliots hjärtoperation. När vi var i kyrkan så passade vi på att tända ett ljus för Elliot, för säkerhets skull bara...

Idag döptes makens kusinbarn. När vi var där i kyrkan så kändes det helt rätt att tända ett nytt ljus. Denna gången gjorde vi det för Freja, för säkerhets skull bara...




Ljuset längst fram till vänster tände Elliot och pappa för Freja.
Det kan ju aldrig skada att helgardera ;)

torsdag 17 juli 2008

Inte längre oskuld...

Idag var det dags- jag fick lämna blod för första gången. 3veckor efter att dom tog prover så fick jag svar att allt var ok. Hela proceduren tog max 60 min och då tog allting längre tid eftersom det var viktigt att blodgivaren inte känner obehag första gången. Jag mådde hur bra som helst och har nu påbörjat en ny samling av vinglas.

onsdag 16 juli 2008

The end of (the) Rainbow

Idag bär det av till Liseberg. Tyvärr känns det inte lika kul att åka efter vad som hände där igår. Just nu känns det skönt att våra barn inte är så långa och tuffa, det känns tryggare att ha dom vid dom mindre karusellerna...

måndag 14 juli 2008

Heja Freja!!

Äntligen har lilla Freja blivit opererad och allt har gått bra!! Kolla gärna in på Frejas sida och läs om operationen, om ni inte redan har gjort det!

http://www.frejabloom.blogspot.com

Konst på hög nivå

Måste bara få visa hur fin Taylor ( 13 år ) var när hon kom till Sverige...



Catch of the day





Idag tog vi en sväng till sommarstugan. Naturligtvis skulle fiskelyckan testas. Mellanprinsen fick den första fisken, en gös. Tyvärr var det en ganska liten gös men det finns ingen fisk som smakar bättre!! Sen fångades ytterliggare 2 gäddor men dagens höjdpunkt var givetvis gösen!

söndag 13 juli 2008

Storfiskaren




Mellanprinsen är familjens storfiskare. Både jag och pappa fiskar, men roligast är att få följa med morfar och farfar på fisketurer.

Häromdagen när det fiskades makrill var det som tur var mellanprinsen som fick den största fisken. Varje fisketripp ska förevigas med foto och dessa foton ska visas i tid och otid.

Nu har morfar åkt iväg på husvagnssemester så jag har lovat att lägga ut fiskebilder på bloggen.

Nu hoppas vi bara att morfar får igång sin dator också ;)

Turister på upptäcksfärd





Vi har hunnit med att kolla down town Uddevalla och the mall, vi har träffat kusiner, varit på restaurang och igår var vi i Grebbestad på karneval. Planen var egentligen att ta Liseberg idag men vi skjuter på det för nu känns det som även vi svenskar drabbats av jetlag.

Något säger mig också att Liseberg är överfullt av fotbollsungdomar nu, vilket den 13 åriga amerikanska dottern i och för sig inte alls såg som något negativt...

Vi ska iallafall åka till Smögen någon dag. Makens faster lämnade sverige för 43 år sedan och ibland har hon lite problem med svenskan. Förra gången hon var i Smögen tittade hon ut över havet och sa: - Det är så vackert med alla knullar här på västkusten.

Killarna försökte spela Monopol med sin nyfunna släkting igår. Storebror försöker verkligen att prata engelska, vi är superstolta över honom. Jag vet inte vem som vann spelet men när jag gick förbi rummet hör jag honom säga till lillebror : - No, it´s Taylors time to slå now.

Varken Taylor eller lillebror förstod ett ord av vad han sa men jag ger honom ett stort MVG för att han försöker!! :)



fredag 11 juli 2008

Svenskalektion

Det är superkul att ha släkten här! Elliot blir sååå ompysslad.
För 10 år sedan förlorade familjen sin 1-åriga lilla kille, så det har blivit mycket allvarlig prat under de här dagarna. I släkten finns det en ärftlig immunsjukdom (SCID) som drabbar pojkar och tack och lov har vi inte den genen på den svenska sidan av släkten. Makens andra kusin i USA har två söner varav en har fått sjukdomen. Han mår under omständighterna bra.

Vi har haft en del språkliga lustigheter under dom här dagarna och idag åkte alla killarna iväg för att fiska makrill. I bilen på vägen hem säger vår mellanpojk ; -Pappa, vad bra svenska James pratar, han kan säga både Volvo, Toyota och Honda.

onsdag 9 juli 2008

Efterlängtad släktträff

Imorse gick vi upp tidigt, packade in oss i bilen, lämnade barnen hos farmor och styrde bilen mot Landvetter.
Makens kusin från Amerika skulle komma på besök. Hennes man, 13-åriga dotter, mamma och pappa ska vara här i 2 veckor. Kusinen med familj ska bo hos oss.
Grabbarna har övat på engelska fraser och jag måste damma av min engelska igen. Jag inser att det är 1 1/2 år sen jag pratade engelska senast... Det ska bli kul!
Lägesrapport kommer inom kort :)

tisdag 8 juli 2008

Semester :)

Igår började min man sin semester. Äntligen!!

För Elliots del stod det sjukgymnastik på schemat och när vi packade in i bilen tänkte jag på hur orättvist livet är mot Elliot. Han kan inte ta semester från sina diagnoser, träningen måste göras, semester eller inte.

När sjukgymnasten såg vilka framsteg han gjort sen sist tyckte hon att vi kunde fortsätta träna med honom hemma. Vi skall komma tillbaka först om en månad igen. Det stod antagligen skrivet i pannan på mig att vi behövde ha semester nu.
För Elliots del innebär det ståträning och lite övningar hemma 1-2 ggr om dagen men det är så nära ledigt vi kan komma.

Vi skall träffa en specialisttandläkare efter sommaren. För en tid sedan kallades vi till 1 års kontroll för Elliot. Jag försökte förklara att vi kommer se specialister både hemma och i Göteborg men dom tyckte att vi skulle komma ändå.
Dom tänderna han har hunnit få ser inte helt friska ut så det kunde ju knappast skada att gå dit.
Jag hade informerat via telefon att Elliot hade 22q11 och naturligtvis hoppades jag på att någon visste vad det innebar eller iallafall tog sig några minuter att ta reda på det.

Laddad till tusen med hjärtebarnsföreningens tandläkarinformation och socialstyrelsens info om 22q11 i handen knatade vi iväg.
Vi fick träffa en jätterar tandsköterska som inte hade en aning om vad jag pratade om. I 20 min tog hon anteckningar om Elliot och så konstaterade hon att emaljen på hans tänder var dålig,
resten fick vi nog ta upp med specialisttandvården sen.

Var det inte det jag försökte säga hela tiden.....!?!

söndag 6 juli 2008

Världens finaste cowboy!!!





I helgen har grabbarna varit på ett svensk-amerikanskt barnkalas. Elliot satt på en häst för första gången och han njöt varenda sekund. Nu står antagligen en ponny överst på önskelistan till jul. Visst ser man att han är en naturbegåvning...!

lördag 5 juli 2008

Skön dag på stranden

Hela förra sommaren hade Elliot lårhöga gips på båda benen. Igår när vi åkte till stranden hade jag planerat att han skulle få göra sitt första dopp i havet, åtminstone doppa fötterna. Vi kom fram vid 11-tiden, och när vi packat upp och gjort oss redo för årets första dopp ville Elliot sova.
Halv 3 när vi packade in oss i bilen igen vaknade han. Ja ja, det går väl fler tåg...

onsdag 2 juli 2008

Brandvakt


När pappa grillade middagsmat så skulle det bland annat vara baconlindad fetaost på grillen. Grillar man bacon blir det lätt fyrverkeri och röksignaler och då kan det va bra att ha en brandvakt. Elliot tog på sig denna uppgiften med stor glädje, tänk att lite rök kan vara så kul...


Äntligen bad!!!

Såret har läkt jättefint och idag kändes det helt ok att släppa lös honom i badbaljan. Med en solskyddströja på överkroppen, mössa på huvet och en liten balja i skuggan tog han igen alla dopp han missat de 6 senaste veckorna :)

Först skulle hela baljan vara full med leksaker, sen skulle alla kastas ur, när alla var ur så skulle han försöka plocka i dom igen. Efter det plaskades det vilt, precis så som vi lärt oss i habiliteringens badgrupp och sen började allt från början igen.

Fast allra helst hade han velat bada i brödernas pool förstås...



Fint besök

En av mina närmaste vänninor flydde från Sverige för många är sedan. Efter att ha provat flertalet olika länder så fastnade hon i USA.

Nu har hon två underbara tjejer som mina grabbar är helt sålda på. Eller ja, storprinsen som fyller 10 i år är förstås livrädd för tjejbaciller. Han vill gärna skriva brev på engelska till dom och han känner sig nog tryggast när dom är hemma i New York. Och det finns ju inget tjejer gillar mer än svårflörtade killar :)

Han vill gärna träna sin engelska och om han får säga det själv så pratar han engelska helt flytande. Som tur är pratar tjejerna jättebra svenska, för det är inte helt enkelt att förstå honom...:)